22 maja, 2020

Zidna plesen na steni in zdravje

by admin in Zdravje

Vpliv zidne plesni na zdravje – lahko vpliva name?

Da, če imate vlago in plesen v vašem domu, je večja verjetnost, da imate težave z dihali, okužbami dihal, alergijami ali astmo. Vlaga in plesen lahko vplivata tudi na imunski sistem.

Koga plesen in vlaga zdravstveno najbolj ogrožata?

Nekateri ljudje so občutljivejši od drugih, npr.:

  • dojenčki in otroci,
  • starejši ljudje,
  • tisti z obstoječimi težavami s kožo, kot je npr. ekcem,
  • tisti z dihalnimi težavami, kot so alergije in astma,
  • tisti z oslabljenim imunskim sistemom, denimo tisti, ki so na kemoterapiji

Ti ljudje naj se izogibajo vlagi in plesni.

Je plesen škodljiva zdravju?

Izpostavljenost škodljivim učinkovinam v domu lahko močno vpliva na naše zdravje. Navsezadje doma preživimo povprečno 16 ur na dan – in še več, odvisno od naše starosti in življenjskega sloga.

Plesen se kopiči v vlažnih in slabo prezračenih zgradbah in prostorih. Drobci ali spore pri vdihavanju lahko vnamejo dihalne poti, kar povzroči zamašitev nosa, občutek tesnobe v prsih, kašelj in draženje grla.

Dolgotrajna izpostavljenost stenski plasni v zaprtih prostorih lahko zmanjša delovanje pljuč in povzroči kronične zdravstvene težave, kot je astma. Tisti, ki že trpijo za astmo in alergijami, bodo imeli z večjo verjetnostjo še hujše simptome.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ( WHO ), je na svetu 300 milijonov primerov otroške astme pripisati prekomerni izpostavljenosti notranji vlagi in plesni.

Najbolj zloglasna in strupena vrsta plesni je “črna plesen” ( Stachybotrys chartarum ), ki lahko raste na gradbenih materialih, ki so vlažni. Leta 1994 so jo povezali z resno boleznijo dihal, potem ko je deset otrok zbolelo za idiopatsko pljučno hemosiderozo (krvavitev iz pljuč), eden pa je pozneje umrl.

Plesen in zdravje

Običajno domnevamo, da plesen povzroča zdravstvene težave kot so opisane zgoraj, čeprav so dokazi za to na splošno šibkejši kot za vlago. To je lahko povezano z dejstvom, da se znanstveniki še vedno borijo za natančno merjenje izpostavljenosti plesni v zaprtih prostorih.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da ima 15% stanovanj znake vlage in 5% težave s plesnijo. V toplih podnebjih so ocene 20% za vlago in 25% za plesen.

Čeprav obstaja za tiste z že obstoječimi alergijami ali astmo večje tveganje, lahko plesen povzroči zdravstvene težave tudi pri sicer zdravih ljudeh. Zato so ukrepi za preprečevanje ali zmanjšanje izpostavljenosti plesni pomembni za vse.

Plesen v stanovanju in zdravje

Plesen in vlaga povzročata odvečno vlago. Vlago v stanovanjih lahko povzroči slabo zračenje, puščajoče cevi, naraščajoča vlaga v kleti ali pritličju ali dež zaradi poškodb strehe ali okenskih okvirjev.

Na novo zgrajeno stanovanje je lahko vlažno, če voda, uporabljena pri gradnji, še vedno hlapi – na primer iz ometa na stenah. Prekomerna vlaga v stanovanju lahko povzroči tudi kondenzacijo.

Če imate plesen ali vlago v stanovanju ali hiši, je pomembno, da ugotovite vzrok in sprejmete ustrezne ukrepe za zamejitev.